آزمایش چکاپ کامل

سلامت انسان­ها همواره از سوی بیماری­‌های مختلف تهدید می­‌شود و عوامل بیماری­زا از علل اصلی مرگ زودرس و ناتوانی در انسانها می‌باشد. متاسفانه علیرغم ابداع روش‌های نوین درمان طبی و جراحی، بسیاری از بیماری­‌ها در مراحل اولیه فاقد علامت هستند و یا علائم جزئی دارند و این امر باعث می ­شود که بیمار در این مراحل که زمانی طلایی (golden time)، برای پیشگیری و درمان کامل بیماری می­ باشد به پزشک مراجعه ننمایند. اغلب مراجعه دیرهنگام به پزشک منجر به افزایش میزان صدمات جانی و مالی به بیماران می­‌شود و در اکثر موارد صدمات جانی وارد شده به بیماران، غیر قابل جبران می‌­باشند.

با آزمایش چکاپ کامل امکان تشخیص زود‌هنگام بسیاری از بیماری­ها فراهم می­گردد. امروزه تشخیص زودرس بیمار‌‌ی‌­ها به علل مختلفی از جمله امکان شروع درمان به موقع، کاهش عوارض بیماری‌­ها و نیز کاهش هزینه‌های درمانی، در علم پزشکی مورد توجه فراوان قرار گرفته است. در چکاپ کامل با بررسی شرایطی همانند افزایش کلسترول و قند خون می­توان از ابتلا به بیماری­‌های قلبی عروقی و پیشرفت آنها جلوگیری کرد.

بین افزایش کلسترول و افزایش خطر سکته‌های قلبی و مغزی ارتباط مستقیمی وجود دارد. بنابراین اطمینان از طبیعی بودن میزان کلسترول خون به خصوص برای افراد بالای 50 سال ضروری است.

در چکاپ کامل، شمارش سلول­های خونی یا CBC نیز انجام می­‌شود. که با شمارش کامل سلول­های خون انواعی از کم خونی­ها مانند کم خونی فقر آهن و تالاسمی­‌ها را می­توان شناسایی کرد.

آزمایش خون مخفی مدفوع (iFOB) در تشخیص پولیپ‌های گوارشی و سرطان روده از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. همچنین با سنجش میزان آنزیم‌های کبدی، آلبومین خون و… می­توان سلامت کلی کبد و عملکرد آن را بررسی کرد.

قابل ذکر است که در چکاپ کامل با اندازه گیری هورمون‌های تیروئیدی، عملکرد غده تیروئید ارزیابی می­‌شود. بیماری­های کلیوی در بسیاری از موارد بدون علائم خاص بالینی پیشرفت می‌­کنند که می‌توان با بررسی آزمایشگاهی عملکرد کلیه می­توان تشخیص بیماری در مراحل ابتدایی را میسر نمود.

فهرست کلی آزمایش­هایی که در چکاپ کامل انجام می­شوندشامل موارد زیر است:

آزمایش­های غربالگری چربی­‌های خون: کلسترول، LDL ،HDL، تری گلیسیرید

آزمایش­های بررسی سلامت کبد: بیلی روبین، پروتئین توتال آلبومین

شمارش کامل سلولهای خون (CBC): به منظور تشخیـص کم خونی،ناقلین تالاسمی و مشکلات خونی و ناهنجاری­های خونی وراثتی

آزمایش‌های بررسی عملکرد تیروئید و دیابت: قندناشتا،هموگلوبینA1C ،T4 ،TSH ،T3

آزمایش‌های بررسی سلامت کلیه و مجاری ادراری: اوره ،کراتینین، eGFR ، آنالیز ادرار و کشت ادرار و …

آزمایش مدفوع و خون مخفی: برای تشخیص زودرس سرطان روده بزرگ

آزمایش غربالگری بدخیمی:PSA Free ،PSA برای پروستات، CA125 و پاپ اسمیر برای خانم ها

آزمایش بیماری­های ویروسی عفونی: ویروس HIV و ویروس­های هپاتیت Bو C و عامل زگیلهای  پوستی و مخاطی به خصوص مخاط دستگاه تناسلی

شرایط بیمار برای انجام آزمایش:

برای برخی از آزمایش های ناشتایی 12-10 ساعته مورد نیاز است.

    error: Content is protected !!